Skærsøgaard Vin

Skærsøgaard Vin er den første danske autoriserede vingård, og er beliggende i Dons ved Kolding. Vingården ejes af Sven Moesgaard, der er vinbonde og vinmager. Derudover er der også Arne, Katharina, Benjamin, Mark, Anders og Hans plus 100 frivillige drueplukkere i høstsæsonen. Der dyrkes godt 21.500 vinstokke på friland på ca. 7 hektar.

Skærsøgaard Vin bærer præg af dansk sommer med lyse nætter, langsom aromatisk afmodning af druerne og klassisk håndværksmæssig kvalitets-fremstilling af vinen. De fleste af Skærsøgaards vine har opnået ros samt medaljer ved det årlige EU-regulerede Danske Vinskue siden 2001. Desuden har vinene fra årgang 2006 opnået 95 prestigerige internationale udmærkelser.

Skærsøgaard Gårdbutik er åben den første onsdag i hver måned kl. 15-17 eller efter forudgående aftale. Kig forbi på Nørresøvej 12, Dons i 6051 Almind.
Skærsøgaard
Fakta om Skærsøgaard

I 2018 fik Skærsøgaard den prestigefulde BOB (beskyttet oprindelses betegnelse) hvilket betyder at Danmark har fået sit første vinområde og som er EU's nordligste appellation.

Areal: 7 ha – ca 21.500 vinstokke. Sydvendte skrånende let sandet jord ved sø i skov samt på bakkedrag.

Druesorter: Hovedsorter: Rondo, Leon Millot, Regent, Cabernet Cortis, Orion, Solaris, Zalas Perle, Madeleine Angevine (grønne).

Vintyper produceret siden årgang 2001: Rød-, Hvid-, Rosé-, Sød- og Mousserende vin.

Første registrerede og autoriserede Vingård i Danmark. 2001 første årgang.

Årgang 2015 er 15. salgsårgang af vine af høj kvalitet indenfor alle fem vintyper (rød, hvid, sød, rosé og mousserende). Regionale vine siden årgang 2005. Druebrændevin og Hedvin siden 2007.

Stabil høj kvalitet. Tildelt 207 medaljer. Konsistent medaljer hvert år. Danmarks mest præmierede vingård.

Tildelt 112 danske medaljer, 95 internationale medaljer – 59 guldmedaljer, 91 sølvmedaljer og 57 bronzemedaljer. ”Årets vinbonde” 2005, 2008, 2009, 2013, 2015 og 2016.

Etableret mikro-destilleri i 2007 med 250 l kobberpotte og kolonnedestillation til fremstilling af druebrændevin og frugtbrændevin.

Tildelt 95 internationale medaljer – Primært for mousserende vin, rødvin, hvidvin, sød vin og spiritus. Skærsøgaard har præsteret adskellige sølv og guldmedaljer for sin mousserende vin ved prestigerig international konkurrence mellem verdens mousserende vine (”Effervescents du Monde 2007 - 2014) Udstillet hos FN ved Cité des civilisations du vin i 2015 og forhandles i Cité du Vin i Bordeaux.

Vinene forhandles primært via Skærsøgaards hjemmeside, og findes i specialbutikker, kæden Vinspecialisten og HJ Hansen. Desuden salg ved vinarrangementer og gårdbutik på vingården. Findes på en del toprestauranter. Eksport - primært til Tyskland.

Det skal du vide om
De forskellige årgange
Årgang 2018

Sommeren 2018 Skærsøgaards bedste årgang hidtil. Vejret var perfekt til at lave vin. Et rekord år både i forhold til kvalitet og kvantitet.

Årgang 2017

Sommeren 2017 var et dårligt år, det regnet meget og var forholdvis koldt. Men kvaliteten på mousserende vin i top.

Årgang 2016

Sommeren 2016 var et godt år, men udbyttet var lavt. Men kvaliteten var god.

Årgang 2015

Sommeren 2015 var et medium år, lavt udbytte men kvaliteten på mousserende vine var i top. Dette var også et år uden rødvin.

Årgang 2014
Sommeren 2014 var en rekordårgang både i kvalitet og kvantitet. Nok den bedste vi har haft!
Årgang 2013
God årgang med en meget gennemsnitlig sommer, som gav gode vine af alle typer.
Årgang 2012
Sommeren 2012 var både kold og våd. Skærsøgaard lavede ikke røde vine dette år, men anvendte de blå druer til mousserende rosé med godt resultat.
Årgang 2011
Årgangen var præget af en møgsommer, som ikke tillod fremstilling af rødvin. De mousserende og hvide vine blev gode.
Årgang 2010
Høsten var lille, men kvaliteten var god.
Årgang 2009

Årgang 2009 blev vejrmæssigt over gennemsnittet med flere solskinstimer end normalt. Sommeren var lun og solrig, men præget af nedbør. September var varm og tør. Der blev gode dessertvine, mousserende og hvidvine dette år. Skærsøgaard kom ind på førstepladsen i to ud af fem kategorier for salgsvine:

  • Mousserende vin
  • Sød dessertvin
Årgang 2008

Årgang 2008 blev vejrmæssigt et rekordår med 22% flere solskinstimer end normalt. Det startede med et flot forår en pæn sommer, men efteråret gik i regn. Årgangen er mængdemæssigt gennemsnitlig og krævede grundet regn i høstperioden sortering. Der blev særdeles gode dessertvine, mousserende og hvidvine dette år. Dessertvinen fra Skærsøgaard blev årets bedste vin med en guldmedalje. Skærsøgaard kom ind på førstepladsen i fire ud af fem kategorier for salgsvine:

  • Hvidvin
  • Mousserende vin
  • Rosévin
  • Sød dessertvin
Årgang 2007

Årgang 2007 startede med et flot forår, men fra vinens blomstring og frem forsvandt sommeren, og efteråret var præget af rekordregn, men trods alt højere temperaturer end gennemsnitligt. Årgangen er mængdemæssigt lille og kun ved hård sortering er det lykkes at frembringe en reduceret men god årgang. Den ene mousserende vin blev valgt som den bedste vin på vinskuet. Desuden kom Skærsøgaard ind på førstepladsen i fire ud af fem kategorier for salgsvine:

  • Hvidvin
  • Mousserende vin
  • Rosévin
  • Sød dessertvin

Der blev i årgang 2007 fremstillet Skærsøgaard-vine inden for følgende kategorier (med bedømmelser fra Dansk Vinskue):

4 Skærsøgaard
rødvine
Én sølvmedalje
Tre godkendt

1 Skærsøgaard
Rosévin
Sølvmedalje

2 DON’s
Mousserende vin.
Én guldmedalje
Én sølvmedalje

4 Skærsøgaard
hvidvine
En guldmedalje
Tre broncemedaljer

1 Skærsøgaard
Sød dessertvin
Broncemedalje

Årgang 2006

… er fremstillet i et klimatisk rekordår på godt og ondt. Varme og sol præger årgangen. Efteråret bød også på sommerlige forhold, og hvepsene gjorde store indhug i de tidligst modnende druer, så de blev uanvendelige til vinfremstilling. Omkring høst blev det fugtigt og varmt så råd og gråskimmel bredte sig i druerne, så det blev nødvendigt med en kraftig og tidskrævende sortering og druesorten Rondo blev udsat for et pludseligt og omfattende frembrud af stilklammelse, så en stor del af druerne endte på jorden. På trods af disse dårlige odds blev det alligevel en udmærket årgang for Skærsøgaard, som fik sin største høst nogensinde (omkring 10 ton druer) og opnåede to sølv- og 7 broncemedaljer på det årlige, danske vinskue den 25. august 2007. Alle vore salgsvine opnåede desuden status af regional vin ved smagsbedømmelsen (og forudgående analyser), og er dermed rykket en klasse op på EU’s kvalitetsskala.

Der blev i årgang 2006 fremstillet Skærsøgaard-vine inden for følgende kategorier (med bedømmelser fra Dansk Vinskue):

5 Skærsøgaard
rødvine
Fire broncemedaljer
En godkendt med ros. Vinene er stadig i god form (2015).

Skærsøgaard
Rosévin
Godkendt med ros

2 DON’s
Mousserende vin.
Én sølvmedalje
Én broncemedalje
Desuden en international sølvmedalje

2 Skærsøgaard
hvidvine
En broncemedalje
En godkendt med ros

1 Skærsøgaard
Sød dessertvin
En sølvmedalje

Årgang 2005

Året 2005 vil blive husket for det lange og varme efterår, som bevirkede, at druerne kunne høstes i sund og fin stand, uden nævneværdige råd- og skimmelangreb. Ellers havde det været en lidt kølig sommer, hvilket bevirkede, at druerne ikke helt fik den modning og det sukkerindhold, som vi havde håbet på. Alt i alt blev det dog en udmærket årgang - hvor Skærsøgaard opnåede to guldmedaljer på det årlige danske vinskue. Endvidere blev vores mousserende vin kåret som den bedste vin på skuet - og den bedste danske vin til dato.

Der blev i årgang 2005 fremstillet Skærsøgaard-vine inden for følgende kategorier (med bedømmelser fra Dansk Vinskue):

3 Skærsøgaard
rødvine
Én guldmedalje
En godkendt med ros
Én godkendt

Skærsøgaard
Rosévin
Godkendt med ros

2 DON’s
Mousserende vin.
Én guldmedalje
Én godkendt med ros

3 Skærsøgaard
hvidvine
To godkendt med ros
Én godkendt

1 Skærsøgaard
Sød dessertvin
Godkendt med ros

Årgang 2004

Året 2004 vil ikke blive husket som et godt år - tværtimod.
Det var koldt og det regnede under blomstringen primo og medio juli. Dette bevirkede en dårlig bestøvning og frugtsætning - og dermed en lille høst. 

Ydermere regnede det stort set hele september og oktober, hvor druerne skulle modne. Det bevirkede, at druerne begyndte at rådne, inden de var høstmodne. Vi måtte altså plukke dem umodne for overhovedet at få nogle druer dette år. Kvaliteten var således ikke i top.

På trods af disse vanskelige forhold, lykkedes det alligevel Skærsøgaard at opnå pæne resultater på årets vinskue , som blev afholdt på Hotel Munkebjerg ved Vejle den 20. august 2005.

Der var kun anmeldt 56 vine til skuet i år - sandsynligvis et udtryk for den generelt lille mængde druer, der var blevet høstet over hele landet i 2004.

Der blev i årgang 2004 fremstillet Skærsøgaard-vine inden for følgende kategorier (med bedømmelser fra Dansk Vinskue ):

2 Skærsøgaard
rødvine
Én bronzemedalje.
Én bestået.

Skærsøgaard
Rosévin
Rosende omtale.

2 DON’s
Mousserende vin.
Én rosende omtale.
Én bestået.

2 Skærsøgaard
hvidvine
Én rosende omtale.
Én bestået.

2 Skærsøgaard
Sød dessertvin
2 x bestået.

Årgang 2003

Den lange sommer i 2003 frembragte endnu en fremragende årgang.

Tre vine opnåede bronzemedalje og fire vine opnåede at blive bedst i hver sin klasse. Konkurrencen blev afholdt 21. august 2004 imellem 105 danske vine fra medlemmer af Foreningen af Danske Vinavlere med dommere udpeget af Dansk Sommelier-forening.

Der blev i årgang 2003 fremstillet Skærsøgaard-vine inden for følgende kategorier (med bedømmelser fra Dansk Vinskue ):

2 Skærsøgaard
rødvine
2 x rosende omtale.

Skærsøgaard
Rosévin
Rosende omtale, bedst i klassen af rosévine.

DON’s
Mousserende vin.
Bronzemedalje, bedst i klassen af mousserende vine.

2 Skærsøgaard
hvidvine
2 x bronzemedalje, bedst i klassen af hvide vine.

Skærsøgaard
Sød dessertvin
Rosende omtale, bedst i klassen af søde dessertvine.

Årgang 2002

Den lange »Indian Summer« i 2002 frembragte en fremragende årgang.

To hvidvine opnåede sølvmedalje og to vine opnåede bronzemedalje. Konkurrencen blev afholdt 23. august 2003 mellem 121 danske vine af Foreningen af Danske Vinavlere med dommere udpeget af Dansk Sommelier-forening.

Der blev i 2002 fremstillet Skærsøgaard-vine indenfor følgende kategorier (og bedømmelser):

Skærsøgaard Rødvin
Bedst vurderede danske rødvin bronzemedalje

Skærsøgaard Rosévin
Bedst vurderede danske kommercielle Rosévin

DON’s Mousserende vin
Bedst vurderede danske
mousserende vin, rosende omtale

Skærsøgaard Hvidvin
Bedst vurderede danske hvidvin
sølvmedalje

Skærsøgaard Sød dessertvin
Bedst vurderede danske kommercielle dessertvin, bronzemedalje

Årgang 2001

Dette er Danmarks første kommercielle årgang af vin. Vejret var gennemsnitligt og det lykkedes at fremstille både rødvin, mousserende vin, hvidvin, rosé og sød dessertvin som blev pænt modtaget og hurtigt udsolgt.