Skærsøgaard Vin

Skærsøgaard Vin er den første autoriserede danske vingård – beliggende i Dons ved Kolding. Vingården er etableret og ejes af Sven Moesgaard, der er vinbonde og vinmager. Der er fem ansatte – Ben og Katharina som i dag har det fulde ansvar for vingårdens daglige drift, samt Hans, Freja og Anders.
I høsttiden er der desuden mange frivillige drueplukkere, der hjælper med at få høsten i hus.
Der er ca. 30.000 vinstokke på friland på ca. 10 hektar.

Vingården er beliggende i EU´s nordligste og Danmarks eneste vinområde (appellation). Vingårdens signaturvin “DONS” har opnået den flotte certificering BOB (Beskyttet Oprindelses Betegnelse), som svarer til det franske AOC eller det italienske DOC. Skærsøgaards mousserende vine er det eneste produkt i Danmark som har opnået BOB.

Skærsøgaards vine bærer præg af dansk sommer med lyse nætter, langsom aromatisk afmodning af druerne og klassisk håndværksmæssig kvalitets-fremstilling af vinene. De fleste af Skærsøgaards vine har opnået medaljer ved det årlige EU-regulerede Danske Vinskue siden 2001. Desuden har vinene siden årgang 2006 opnået 147 prestigerige internationale medaljer. (juni 2023)

Skærsøgaard Gårdbutik (Nørresøvej 12, Dons, 6051 Almind) er som regel åben mandage og onsdage kl. 9-16 eller efter forudgående aftale.

Skærsøgaard
Fakta om Skærsøgaard

Første registrerede og autoriserede Vingård i Danmark. 2001 første årgang.

Stabil høj kvalitet – tildelt medaljer for hver eneste årgang i konkurrencer i både ind- og udland siden 2001. Pt i alt 281 medaljer (juni 2023). Danmarks mest præmierede vingård.

I 2018 fik Skærsøgaard den prestigefulde BOB (beskyttet oprindelses betegnelse) hvilket betyder at Danmark har fået sit første vinområde og som samtidig er EU’s nordligste appellation.

Primært de mousserende vine har vundet adskillige internationale sølv- og guldmedaljer. Ved den prestigerige internationale konkurrence mellem verdens mousserende vine (”Effervescents du Monde) er der siden 2007 vundet 13 medaljer. Desuden udstillet hos FN ved Cité des civilisations du vin 2015 og forhandles i Cité du Vin i Bordeaux.

Regionale vine siden årgang 2005. Druebrændevin og Hedvin siden 2007.

”Årets Vinmager” 2005, 2008, 2009, 2013, 2015, 2016 og 2020

Areal: ca. 10 ha – ca 30.000 vinstokke. Sydvendt skrånende let sandet jord ved sø i skov samt på bakkedrag.

Etableret mikro-destilleri i 2007 med 250 l kobberpotte og kolonnedestillation til fremstilling af druebrændevin og frugtbrændevin.

Druesorter: Hovedsorter: Leon Millot, Rondo, Regent, Cabernet Cortis, Pinot Noir Precose (Blå), Orion, Solaris, Zalas Perle, Madeleine Angevine, Souvignier Gris (grøn)

Vinene forhandles primært i Vingårdens gårdbutik, via Skærsøgaards hjemmeside og findes i specialbutikker.

Vintyper produceret siden årgang 2001: Rød-, Hvid-, Rosé-, Sød- og Mousserende vin.

Det skal du vide om
De forskellige årgange
Årgang 2021

Sommeren 2021 gav et pænt udbytte og god kvalitet. Skærsøgaard runder de 250 medaljer.

Årgang 2020

Sommeren 2020 var under middel. Det regnede meget og var forholdsvis koldt. Men kvaliteten på mousserende vin i top.

Årgang 2019

Sommeren 2019 var et gennemsnitligt år med pænt udbytte og god kvalitet.

Årgang 2018

Sommeren 2018 Skærsøgaards bedste årgang hidtil. Vejret var perfekt til at lave vin. Et rekord år både i forhold til kvalitet og kvantitet.

Årgang 2017

Sommeren 2017 var et dårligt år, det regnet meget og var forholdvis koldt. Men kvaliteten på mousserende vin i top.

Årgang 2016

Sommeren 2016 var et godt år, men udbyttet var lavt. Men kvaliteten var god.

Årgang 2015

Sommeren 2015 var et medium år, lavt udbytte men kvaliteten på mousserende vine var i top. Dette var også et år uden rødvin.

Årgang 2014
Sommeren 2014 var en rekordårgang både i kvalitet og kvantitet. Nok den bedste vi har haft!
Årgang 2013
God årgang med en meget gennemsnitlig sommer, som gav gode vine af alle typer.
Årgang 2012

Sommeren 2012 var både kold og våd. Skærsøgaard lavede ikke røde vine dette år, men anvendte de blå druer til mousserende rosé med godt resultat.

Årgang 2011

Årgangen var præget af en møgsommer, som ikke tillod fremstilling af rødvin. De mousserende og hvide vine blev gode.

Årgang 2010

Høsten var lille, men kvaliteten var god.

Årgang 2009

Årgang 2009 blev vejrmæssigt over gennemsnittet med flere solskinstimer end normalt. Sommeren var lun og solrig, men præget af nedbør. September var varm og tør. Der blev gode dessertvine, mousserende og hvidvine dette år. Skærsøgaard kom ind på førstepladsen i to ud af fem kategorier for salgsvine:

  • Mousserende vin
  • Sød dessertvin
Årgang 2008

Årgang 2008 blev vejrmæssigt et rekordår med 22% flere solskinstimer end normalt. Det startede med et flot forår en pæn sommer, men efteråret gik i regn. Årgangen er mængdemæssigt gennemsnitlig og krævede grundet regn i høstperioden sortering. Der blev særdeles gode dessertvine, mousserende og hvidvine dette år. Dessertvinen fra Skærsøgaard blev årets bedste vin med en guldmedalje. Skærsøgaard kom ind på førstepladsen i fire ud af fem kategorier for salgsvine:

  • Hvidvin
  • Mousserende vin
  • Rosévin
  • Sød dessertvin
Årgang 2007

Årgang 2007 startede med et flot forår, men fra vinens blomstring og frem forsvandt sommeren, og efteråret var præget af rekordregn, men trods alt højere temperaturer end gennemsnitligt. Årgangen er mængdemæssigt lille og kun ved hård sortering er det lykkes at frembringe en reduceret men god årgang. Den ene mousserende vin blev valgt som den bedste vin på vinskuet. Desuden kom Skærsøgaard ind på førstepladsen i fire ud af fem kategorier for salgsvine:

  • Hvidvin
  • Mousserende vin
  • Rosévin
  • Sød dessertvin

Der blev i årgang 2007 fremstillet Skærsøgaard-vine inden for følgende kategorier (med bedømmelser fra Dansk Vinskue):

4 Skærsøgaard
rødvine
Én sølvmedalje
Tre godkendt

1 Skærsøgaard
Rosévin
Sølvmedalje

2 DON’s
Mousserende vin.
Én guldmedalje
Én sølvmedalje

4 Skærsøgaard
hvidvine
En guldmedalje
Tre broncemedaljer

1 Skærsøgaard
Sød dessertvin
Broncemedalje

Årgang 2006

… er fremstillet i et klimatisk rekordår på godt og ondt. Varme og sol præger årgangen. Efteråret bød også på sommerlige forhold, og hvepsene gjorde store indhug i de tidligst modnende druer, så de blev uanvendelige til vinfremstilling. Omkring høst blev det fugtigt og varmt så råd og gråskimmel bredte sig i druerne, så det blev nødvendigt med en kraftig og tidskrævende sortering og druesorten Rondo blev udsat for et pludseligt og omfattende frembrud af stilklammelse, så en stor del af druerne endte på jorden. På trods af disse dårlige odds blev det alligevel en udmærket årgang for Skærsøgaard, som fik sin største høst nogensinde (omkring 10 ton druer) og opnåede to sølv- og 7 broncemedaljer på det årlige, danske vinskue den 25. august 2007. Alle vore salgsvine opnåede desuden status af regional vin ved smagsbedømmelsen (og forudgående analyser), og er dermed rykket en klasse op på EU’s kvalitetsskala.

Der blev i årgang 2006 fremstillet Skærsøgaard-vine inden for følgende kategorier (med bedømmelser fra Dansk Vinskue):

5 Skærsøgaard
rødvine
Fire broncemedaljer
En godkendt med ros. Vinene er stadig i god form (2015).

Skærsøgaard
Rosévin
Godkendt med ros

2 DON’s
Mousserende vin.
Én sølvmedalje
Én broncemedalje
Desuden en international sølvmedalje

2 Skærsøgaard
hvidvine
En broncemedalje
En godkendt med ros

1 Skærsøgaard
Sød dessertvin
En sølvmedalje

Årgang 2005

Året 2005 vil blive husket for det lange og varme efterår, som bevirkede, at druerne kunne høstes i sund og fin stand, uden nævneværdige råd- og skimmelangreb. Ellers havde det været en lidt kølig sommer, hvilket bevirkede, at druerne ikke helt fik den modning og det sukkerindhold, som vi havde håbet på. Alt i alt blev det dog en udmærket årgang – hvor Skærsøgaard opnåede to guldmedaljer på det årlige danske vinskue. Endvidere blev vores mousserende vin kåret som den bedste vin på skuet – og den bedste danske vin til dato.

Der blev i årgang 2005 fremstillet Skærsøgaard-vine inden for følgende kategorier (med bedømmelser fra Dansk Vinskue):

3 Skærsøgaard
rødvine
Én guldmedalje
En godkendt med ros
Én godkendt

Skærsøgaard
Rosévin
Godkendt med ros

2 DON’s
Mousserende vin.
Én guldmedalje
Én godkendt med ros

3 Skærsøgaard
hvidvine
To godkendt med ros
Én godkendt

1 Skærsøgaard
Sød dessertvin
Godkendt med ros

Årgang 2004

Året 2004 vil ikke blive husket som et godt år – tværtimod.
Det var koldt og det regnede under blomstringen primo og medio juli. Dette bevirkede en dårlig bestøvning og frugtsætning – og dermed en lille høst. 

Ydermere regnede det stort set hele september og oktober, hvor druerne skulle modne. Det bevirkede, at druerne begyndte at rådne, inden de var høstmodne. Vi måtte altså plukke dem umodne for overhovedet at få nogle druer dette år. Kvaliteten var således ikke i top.

På trods af disse vanskelige forhold, lykkedes det alligevel Skærsøgaard at opnå pæne resultater på årets vinskue , som blev afholdt på Hotel Munkebjerg ved Vejle den 20. august 2005.

Der var kun anmeldt 56 vine til skuet i år – sandsynligvis et udtryk for den generelt lille mængde druer, der var blevet høstet over hele landet i 2004.

Der blev i årgang 2004 fremstillet Skærsøgaard-vine inden for følgende kategorier (med bedømmelser fra Dansk Vinskue ):

2 Skærsøgaard
rødvine
Én bronzemedalje.
Én bestået.

Skærsøgaard
Rosévin
Rosende omtale.

2 DON’s
Mousserende vin.
Én rosende omtale.
Én bestået.

2 Skærsøgaard
hvidvine
Én rosende omtale.
Én bestået.

2 Skærsøgaard
Sød dessertvin
2 x bestået.

Årgang 2003

Den lange sommer i 2003 frembragte endnu en fremragende årgang.

Tre vine opnåede bronzemedalje og fire vine opnåede at blive bedst i hver sin klasse. Konkurrencen blev afholdt 21. august 2004 imellem 105 danske vine fra medlemmer af Foreningen af Danske Vinavlere med dommere udpeget af Dansk Sommelier-forening.

Der blev i årgang 2003 fremstillet Skærsøgaard-vine inden for følgende kategorier (med bedømmelser fra Dansk Vinskue ):

2 Skærsøgaard
rødvine
2 x rosende omtale.

Skærsøgaard
Rosévin
Rosende omtale, bedst i klassen af rosévine.

DON’s
Mousserende vin.
Bronzemedalje, bedst i klassen af mousserende vine.

2 Skærsøgaard
hvidvine
2 x bronzemedalje, bedst i klassen af hvide vine.

Skærsøgaard
Sød dessertvin
Rosende omtale, bedst i klassen af søde dessertvine.

Årgang 2002

Den lange »Indian Summer« i 2002 frembragte en fremragende årgang.

To hvidvine opnåede sølvmedalje og to vine opnåede bronzemedalje. Konkurrencen blev afholdt 23. august 2003 mellem 121 danske vine af Foreningen af Danske Vinavlere med dommere udpeget af Dansk Sommelier-forening.

Der blev i 2002 fremstillet Skærsøgaard-vine indenfor følgende kategorier (og bedømmelser):

Skærsøgaard Rødvin
Bedst vurderede danske rødvin bronzemedalje

Skærsøgaard Rosévin
Bedst vurderede danske kommercielle Rosévin

DON’s Mousserende vin
Bedst vurderede danske
mousserende vin, rosende omtale

Skærsøgaard Hvidvin
Bedst vurderede danske hvidvin
sølvmedalje

Skærsøgaard Sød dessertvin
Bedst vurderede danske kommercielle dessertvin, bronzemedalje

Årgang 2001

Dette er Danmarks første kommercielle årgang af vin. Vejret var gennemsnitligt og det lykkedes at fremstille både rødvin, mousserende vin, hvidvin, rosé og sød dessertvin som blev pænt modtaget og hurtigt udsolgt.

0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomRetur til shoppen